Blog Uzmanlarından Yeni Başlayan Blogcular için 16 Blogger İpuçları

Arlina Design: Blog Uzmanlarından Yeni Başlayan Blogcular için 16 Blogger İpuçları 25.6.16
Blog Uzmanlarından Yeni Başlayan Blogcular için 16 Blogger İpuçları

Blog Uzmanlarından Yeni Başlayan Blogcular için 16 Blogger İpuçları


1- Kitlenizden Fikirler Alın (Tweets): Sosyal medya ile meşgul insanlar ile soru-cevap şeklinde blog mesajları oluşturun. Bu insanların ne aradığı ve ne hakkında düşündüklerini ve fikirlerini alabilirsiniz, bu blogunuzun büyümesi açısından size yardımcı olacaktır. Bu blog uzmanları tarafından bilinen en iyi yollar blog yorumları ve tweet'lerdir. Özellikle kadın girişimcilerin çok daha fazla zaman ayırdıkları yazılar ilgi çekmekte FastCompany örnek olarak verilebilir. Sadece kadınların katkıda bulunduğu ve küçük bir işletme bir kaç haftada büyük bir hit kitlesine sahip olmayı başardı.

2- Kitlenizi Anlayın (CopyBlogger): Kendiniz gibi blog çevresindeki kitlenizi de anlamalısınız. Bunun için araştırmalar yapmalısınız ve sık sık CEO takibi yapmalısınız. Yani söylemek istediğimiz tam olarak şu kurucusu olduğunuz blogun CEO'su olun. Hedef kitlenizi daha iyi anlamak için blog mesajları iyi başlanğıç olur, blog içeriklerinin hangisi daha iyi olduğu hakkında bilgiler alabilirsiniz. İlgi çekici bir alıntı ile Twitter, Facebook veya LinkedIn gibi sosyal paylaşım sitelerinin ilk okuyucuları ile buluşturmalısınız. İlgi çekici ve farklı bir fikir sunan yazılar yazmak çok zordur. Bu yazıları yazmak için fikirler toplamalısınız, insanlarla sürekli diyalogda olmalısınız ve özelliklede sosyal paylaşım sitelerini sürekli takip etmelisiniz. Yani kısacası blogunuzda tampon oluşturmalısınız, insanlar blogunuzuz fikirlerini beğenmeli ve onlarla zaman geçirmekten hoşnut olmalı.

3- İlk Kendiniz için Yazın (PublicBeta): Eğer bir blog açmayı düşünüyorsanız yada blogu başlatmışsanız ilk işiniz kendinizi yazmak olsun. Başkasının ne yazdığını düşünmeyin, sizin ne yazacağınız önemli. Sadece düşünce, fikir, görüş odaklı olmak ve kelimelerinizi iyi seçmelisiniz. Kendiniz için yazmanız ama sadece kendi fikirlerinizi yazarak fark oluşturabilirsiniz. Evet, kendiniz için yazmalısınız çünkü, kendiniz için yazdığınız zaman daha fazla yazabiliyorsunuz ve bu yazdıklarınız daha fazla yayımlanmakta. Bunun ana nedeni ise ben olup olmadığınızı anlatarak seyirci yada okuyucular sizi içine çeksin. Bir şey yayımlamak istiyorsanız bunu önce bir düşünün ve kendiniz için yazdığınzı unutmayın.

4- E-posta Listesi Oluşturun (Profesyonel Blogcu): Blogunuzda e-posta listesi yoksa bunu hemen oluşturmaya başlayın. Eğer birşeyler satmak için yada Facebook ve diğer çevrimiçi sosyal paylaşım siterine kaliteli içeriklerinizi tanıtmak için izin verin. E-posta listesine abone olmak için okuyucularınızın sorunlarına cevap verebilmelisiniz. Bu e-posta listesi için varklı isimlerde kullanılmakta "e-posta ile iş almak için" ve "e-posta ile abone ol" gibi çağrılar abonelik sisteminin önemini %255 oranlarında daha da artırdı.

5- Mevcut Okuyucular İçin (ProBlogger): Okuyucularınız ile aranızda sıcak bir ilişki var ise ve okuyucularınızı seviyorsanız yazmaktan korkmayın. Bu sevgi size yeni okuyucular kazandıracaktır. Siz de yeni okuyucular bulmak için hem yayımlarınızda hem de sosyal paylaşım sitelerinde araştırmalar yapmalısınız. özellikle farklı ülkelerden olması daha da büyük bir önem taşımaktadır. yazılarınızda genelde okuyucuların neye odaklandıklarını iyi belirlemelisiniz. Bu da blog okuyucularının beklentilerini karşılayacak olmasında yardımcı olur. Blog için en önemli iki şey biri teknoloji diğeri bir parça yani bir platform olmasıdır. Yalnız blogunuzun değeri ve bazı unsurları yerine getirmesi için gerçek ve özgün içeriklere sahipolması gerekmektedir.

6- İnanılmaz Bir çağrı Hareketine Odaklanın: Yıllardır blog üzerinde çalışmalar yapan ünlü blogcuların blog üzerinden çokça tehditler aldığı biliniyor. Bunlardan biri de Draft'nin kurucusu Nate kontny'dir. Biraz da twitter üzerinden rahatsız edici insanlar bulunmaktadır. Blogunuzu ziyaret edenlerin Facebook ve Twitter gibi sayfalarınızı da bulabilmelerine yardımcı olun. Facebook ve twitter üzerinden bir eylem çağrısı oluşturabilirsiniz. Bu çağrı üzerine yapılan araştırmalara göre özellikle twitter takipçi sayında %335 oranında artış yaşandığı söylenmekte. Kaliteli içerikler bu eylem çağrısını büyütebilir.

7- Uzaklara da Birşeyler Vermek (Blogger yazarı ve Akıllı bloglama): Uzaklarda yaşayan insanların yaşantısına ve beklentilerine de önem vermeniz ve yeni fikirler ile blogunuzun değer katan içeriklere kavuşması blogunuzu trendler içerisine çekecektir. Blogunzun anasayfasında pop-up şeklinde e-posta aboneliği eklemeniz abone sayısında ve blog takipçisi sayısında artışlar sağlayacaktır.

8- Tutarlı Olun (KISSmetrics): Blogcuların tutarlı olması unutulmamak açısından en önemli şeylerden biridir. Bu sizin trafik kaybetmenizi de önleyecektir çünkü, sürekliliği olan blogların büyüme oranlarının daha yüksek olduğu bilinmektedir. Düzenli olarak çalışmalarınızı yürüttüğünüz, haftada bir kaç kez kendi blogunuzu ziyaret etmeniz ve özellikle kaliteli içerikler olması kaydıyla ayda en az bir içerik girilmesi blogunuzun diğer blogların üzerinde olacağından hiç şüpheniz olmasın.

9- Bilgilerinizi Paylaşmaktan Korkmayın (Youtility): Bilgilerinizi vitrine çıkarmaktan korkmayın. Bir çok blogcu fikirlerini paylaşmaktan geri adım attı, bu yanlış bir davranıştır. Nedeni ise saklamış olduğunuz fikirler bir başkası tarafından da yayımlanmış olabilir.

10- Kendi Oluşumunuza Sağdık Olun (lockergnome): Kendinize ve sesinize sadık kalın. Blog yazarı sesinin önemini savunan bir blogger algoritması olduğunu unutmayın. O ses bloglama için en önemli nokta olduğunun farkında olun. Yazmak sadece sağdan soldan toplama yapmak değil, doğru bir ses bulmaktır. Bunu oluşturmak için düşünmelisiniz. Mesela kendinize sorun; Ne kadar yazmalıyım? Ne yazmalıyım? Okuyucular neleri okuyor? Okuyucular en çok ne okuyor? Yazıların tamamı okunuyor mu?

11- Kendinize Zaman Tanıyın ve Sabırlı Olun: Bloglama yapmadan önce bir konu hakkında önce düşünmelisiniz. Web büyük bir okyanus, siz bu okyanusta yer almak için ne yapmalısınız? Bunu şu şekilde düşünün bir yatırım yapmayı planlıyorsunuz, bu yatırımın maliyeti ve getirisi sizi tadmin edecek mi? Sizin için yeterli mi? Bu yatırımın sahibi siz olduğunuza göre bunları düşünmelisiniz. Çünkü size getirisi olmayan bir yatırımdan özellikle de ileride önem kazanma durumu ne derecede büyük? Bunları düşündüğünüz zaman doğru bir blog yatırımı yapmış olursunuz.

Eğer kısa vadeli bir blog kurmayı planlıyorsanız ve hızlı bir tanınma yolu arıyorsanız blogger yanlış bir tercih olabilir. Çünkü blogger yenilenen ve güncel tutulan bir paylaşım platformudur.

NOT: Blogger üzerinden bir Rand oluşturmak istiyorsanız uzun zaman güncel olmalısınız.

12- E-posta Listesine Öncelik Verin: Bir hareket, bir iş yaratmak, bir fark yaratmak için yada bir kaynaktan destek alarak bloglama yapmayı planlıyorsanız mutlaka e-posta listesi oluşturmalısınız. Çünkü bu hareketin, işin yada kaynağın mutlaka bir çevresi olacaktır. Bu tüm bloglar için böyledir, sadece bir seçim söz konusu değildir. Ziyaretçilerinizin oluşturduğu bu çevre için sizin işiniz, çalışmalarınız onlar için bir numaralı hedef olmalıdır.

Bir haberde New York Halk Kütüphanesi'nin e-posta aboneliğinin öneminden ve büyümesinden bilgiler vermesi bizim blogumuzun alt menüsüne (footer) geniş bir e-posta aboneliği oluşturmamıza öncülük etmiştir. Bu kütüphanenin (New York Public Library) e-posta aboneliği sayesinde web sitesinin ziyaretçi oranının % 52.8 oranında arttığını belirtiyor.

13- Yazı Başlıklarının Çekiciliğine Önem Verin: İlgi çekici ve muhteşem bir başlık yoksa içeriğiniz ne kadar büyük ve önemli olursa olsun hiç önemli değildir. Ziyaretçilerin blogunuzu tıklaması için başlığınızın onları tıklamak için ikna etmesi gerekmektedir. Özellikle de ziyaretçilerin blog içeriklerini paylaşması için özgün, basit, güçlü, kullanışlı ve cesur bir başlık atmalısınız. Bunu en iyi bir şekilde yapmak için yorumları gözden geçirin, başka bloglara da göz atın özellikle yorumlarına. Örnek verecek olursak Twitter ve Facebook gibi sosyal ağları blogunuz için bilimsel bir rehber gibi kullanın.

14- Kendin Ol: Bloglama yaparak başarı sağlamak istiyorsanız belirli kurallara bağlı kalmayın belirli bir yapıya sahip olun. Ben bloglama işlemine başladığımda önemli blogcular ile bağlatı kurarak bilgiler aldım. Bu benim için bir başlangıç ve deneyim oldu, sonra kendi fikirlerime önem vermeye başladım. Tabi bu şuan için % 100 olmasa da farkını ortaya koymakta. Onlardan öğrendiğim en iyi ders kendim olmak e kandim için yazmaya başladım. Ben de profesyonel bir blogcu olduğumda başkalarını etkilemem için kendim olmak zorndayım. Yazmaya başladığınızda daha fazla yazmak isteyeceksiniz. Seth Godin ve Chris Brogan gibi en başarılı blog yazarlarına bakarsanız kendi şekillerde farklı ve benzersiz olduğunu fark edeceksiniz. Başarıyı yakaladığınızda blogunuzun başarı öyküsünü de yazmayı unutmayın. Bu sizi daha da farklı kılabilir.

15- Açıklamaları Anlaşılır Kısa Tutun: Bloglama yapmadan önce paylaşmak istediğini anlaşılır ve kolay bir şekilde yazıldığını kontrol edin. Çünkü blog okuyucuları için yazılarınız akışkan olmalı, okuyucuları sıkmamalı ve en önemlisi sonunu merak etmeli. Vermek istediğiniz mesaj yazınızın uzunluğundan daha önemlidir.

16- Referans Olmaya Önem Verin: Her zaman yazmaya başladığınızda önce yazıyı kafanızda oluşturun, yazıları yazarken daha ilk satırda ne yazdığınızı unutup tekrar bakıyorsanız bu önemli bir yazı değildir. Etki yaratacak olan büyüleyici yazıların ilk satırlarında bulgu ve fikirlerin ipuçlarını hissettirmelisiniz. Yazılarınıza referans olabilecek kaynakları paylaşmaktan kaçınmayın, bu konuda da cesur olun.

Bknz: Blog Hit Artırma ve Para Kazanmak Nasıl Olur?

Yorum Gönder