Blog Yayınları SEO Optimizasyonu

Arlina Design: Blog Yayınları SEO Optimizasyonu 23.7.16
Blog Yayınları SEO Optimizasyonu

Bu yazımızda sizlerle blog yayınlarına yapılabilecek SEO optimizasyonu hakkında bilgiler vereceğiz. Bu bilgiler genel olarak bir çok blog yazarının yayınlarını oluştururken göz ardı ettiği yada blog yayınlarının bilinmeyen önemli SEO faktörleridir.

Blog yayınlarına uygulanabilecek bazı SEO faktörleri aşağıdadır;

Görüntü Optimizasyonu

Genellikle blog yazarları ziyaretçilerinin veya okuyucularının blog ziyaret sürelerini artırarak (blog sayfalarında daha fazla süre geçirmeleri) otomatik olarak hemen çıkma oranını en aza indirmeye çalışırlar. Bu nedenle görüntüler blog yayınlarının önemli faktörlerinde biridir. Blog görüntülerinin ziyaretçilere daha hızlı içerik hakkında bilgi vermesi SEO açısından büyük önem taşımaktadır.

Görüntü optimizasyonunun diğer önemli bir faktörü de görüntü boyutlarının blog sayfalarına göre uygunluk göstermesidir. Hatta görüntülerin sıkıştırılarak blog yayınlarına eklenmesi de önemli unsurlardandır. Görüntülerin çok büyük yada küçük olmamasına da önem vermenizi şiddetle öneriyoruz.

Görüntülere başlık etiketi ekleme: Aşağıdaki örnekte olduğu gibi görüntü SEO özelikleri ile Google'ın görüntülerinizi de anlaması ve indekslemesi açısından önemlidir.

Blog Yayınları SEO Optimizasyonu

Bunu manuel olarak eklemek istemiyorsanız, daha önce paylaşmış olduğumuz Blog Otomatik Görüntü Optimizasyonu SEO Eklentisi blogger ipucuna göz atabilirsiniz.

Yukarıda resimdeki bilgileri biçimlendirme, silme ve düzeltmek için HTML sekmesini tıklayarak imageanchor="1" ve değiştirme border="0" ile style="border:none;" düzenlemelerini yapabilirsiniz.

<div class="separator" style="clear: both; text-align: center;">
<a href="RESİM-URL" imageanchor="1" style="margin-right: 2em; margin-left: 2em;"><img border="0" height="360" src="RESİM-URL" width="480" /></a></div>

NOT: Yukarıdaki resim kodu yayının daha iyi anlaşılması için örnek olarak sunulmuştur.

Etiket Ekleme

Etiketler, blog makaleleri ve kategorileri yazılarınız için önemli bir faktör olmakla blogunuzun Google tarafından ne ile ilgili olduğu hakkında da bilgiler verir. Blog makalelerine etiket ekleyerek arama motorlarının belirli aranan etiketlerle aranan makaleleri ziyaretçiler tarafından bulunması için organize rolü oynar. Böylece blog makalelerinin arama motorları tarafından taranmasına yardımcı olmaktadır.

Özel Kalıcı Bağlantı Ayarlanması

Blogger varsayılan ayarlar otomatik olarak yayınlarınıza bağlantı vermektedir. Varsayılan ayarları değiştirip kalıcı bir bağlantı vermek istiyorsanız, aşağıdaki resimde olduğu gibi oluşturmuş olduğunuz yayınlarınıza özel kalıcı bağlantı verebilirsiniz. Ancak kalıcı bağlantıların daha sonra değiştirilmesi düşünüldüğünde bu işlem arama motorlarına bildirilmesi gerekir.

Kalıcı bağlantı vererek oluşturulmuş makaleleri kolayca değiştirebilir ve düzenleyebilirsiniz.

Blog Yayınları SEO Optimizasyonu

Daha fazla bilgi için: Blog Yayınlarının Özel Kalıcı Bağlantı SEO Ayarları tıklayın.

Arama Açıklaması Ekleme

Yayın editörü ve blog SEO ayarlarında arama açıklamasının eklenmesi faydasız gibi düşünülse de, Google algoritmalarının yeni ve farklı bir yapıya sahip olmasıyle birlikte arama açıklamalarının faydasız olduğu savunulmakta. Belirli anahtar kelimelerle arama motorlarında bir blogun görünürlüğünü sağlamasına yardımcı olacaktır. Bu nedenle arama açıklaması özelliğinin blog yayınları için etkili bir anahtar kelime olduğu ve Google algoritmalarının özellikle taradığı, arama motorlarında blog ve yayınlarının görünmesinde nokta anahtar kelime özelliği taşımaktadır.

Arama açıklaması, iki anahtar kelime ile eş zamanlı kullanılabilir. Blog ve yayın editör ayarlarında 190 karakteri geçmeyecek şekilde oluşturlmasına dikkat edilmelidir. Burada şunu özellikle vurgulamakta fayda görüyorum, arama açıklamasının 20 karakter veya 190 karakter olmasının bir önemi yok, özellikle yayın oluştururken arama açıklamasının ziyaretçiler tarafından rahatça ulaşabilecekleri kısa bir açıklama eklemenizi öneriyorum. Çünkü bu kısa mesajın bir anahtar kelime olduğunu sakın unutmayın.

Yazı Başlıkları

Genellikle h1 ve h2 etiketlerini yayın başlıklarında kullanmanız son derece önemlidir. Yayın içeriklerinde üzerinde durulması gereken önemli bir husus ise net bir hiyerarşı tanımlamak için h3 ve h4 etiketleri kullanmanız faydalı olacaktır.

Diğer bir husus ise tırnak işareti, tek tırnak işareti, ünlem işareti, soru işareti veya diğer özel karakterleri katmadan bir yayın başlığı oluşturmaya özen gösterin. Örnek başlıklar;

Örnek 1:

Blogger'da bir blog nasıl oluşturulur?
Bloggera göre iyi başlık uygulanması: Bloggerda bir blog oluşturma

Örnek 2:

Bilim dünyası "hayalperest" değildir.
Blogger'a göre iyi başlık uygulanması: Bilim dünyası hayalperest değildir.

Blog yazı başlıklarının oluşturulmasında cümle ve kelimelerde uygulanacak olan noktalama işaretlerinin, ancak Blogger hükümleri ile uyum içerisinde uygulamanızda fayda sağlamaktadır.

Paragraf Arası Boşluk Bırakma

Blog yayınlarında bir resim yada ilk paragrafı yazdıktan sonra ikinci paragraf ile arasında boşluk bırakmaya özen gösterin. genellikle bu notanın gözden kaçtığı görülmekte, ancak sayfalarınızın arama motorları tarafından indekslenmesi, içeriklerin ve sayfa düzeninin uygun olduğunun anlaşılması için bu hususlara dikkat etmelisiniz. Blog sitelerinin daha düzgün ve hafif getirmek için bunu manuel olarak düzenlemeniz daha uygun olacaktır. Blog içeriklerini tamamen AGC (Otomatik İçerik Oluşturma) ile oluşturmamaya özen gösterin.

Yorum Gönder