Blogger ve Pazarlamacılar için Reklam Çeşitliliği Neden Önemli?

Arlina Design: Blogger ve Pazarlamacılar için Reklam Çeşitliliği Neden Önemli? 7.9.16
Blogger Reklam Gelirlerini Artırma

Adesense reklamları hala büyük bir çeşitlilik sorunu gösteriyor ve bunu çözmek için birlikte çalışmamız gerekiyor.

Blogger üzerinde özgün yazılar oluşturarak paylaşım yapanlar oldukça fazla ve bu çeşitliliği karşılayabilecek reklam çeşitliliğinde ise büyük bir sorun var. Google her seferinde özgün yazılar yazılmasını hata ilgi çekebilecek yayınlar oluşturulmasını her zaman vurguluyor. Peki o kadar emek verip ortaya özgün bir yayın çıkarılıyor ve bunun karşılığı ne oluyor? Blogger üzerinden genelde moda, makyaj, teknoloji vb. gibi içeriklerle dolu bir çok blog var, ama bu bloglar için reklam çeşitliliği de fazla olduğundan içerik-reklam uyumunda sorun oluşturmuyor.

Blogger üzerinden farklı düşünceler paylaşan insanların sayısı çok fazla, blogger reklamları ile içerik etkileşiminde aktif çeşitlilikten faydalananlar ise benzer bloglar. Bu yüzden ne kadar farklı düşünceler içerisinde olunsa bile Google reklam gelirlerini adaletle dağıtmalı yada reklam çeşitliliğini artırmalı yada insanlara sadece özgün içerik üzerinde baskı kurmamalı.

Burada şu farkı da söylemeliyim, özellikle Adsense reklam çeşitliliğine bakıldığında ve gelir dağılımına etkisini göz önüne aldığımızda blogger üzerinden yayın yapan, günlerce özgün içerik oluşturmak için yoğun bir çalışma sergileyen blogger kullanıcılarının çektiği eziyettir. Özellikle de Türkiye'de bulunan blogger kullanıcılarının emekleri boşa gitmektedir. Aylık ortalama adam akıllı blog açanların 100 kişiden 4-5 tanesi biraz para kazanabiliyor. O da sosyal ağlarda arkadaş çevresinin geniş olmasından faydalanmaktadır. Doğru da yapıyor. İngiltere ve ABD gibi ülkelerde aylık ortalama blog açan 100 kişiden 40-50 tanesi blog üzerinden çok değil ama bizim gibi aylık 100-500 tl arası kazanmıyor, 1000-2000 tl arasında kazanmaktadır. Bu reklam eşitliliği ve çaşitliliği şampiyonları için bir zafer mi? sadece çok sınırlı bir ölçüde. Ne yazık ki, o kadar emek veren blogcuların emekleri kocaman bir buzdağının erimesi gibi yok olup gidiyor. Google bu sorunu hala çözemiyor. Çünkü ağırlaştırılmış bir hizmet veren Türkiye politikası uygulamaktadır. Ve bu da diğer pazarlamacılar için büyük bir sorun haline geliyor.

Neden hala reklam eşitsizliği bir sorun?

Reklam ve pazarlama çeşitliliği elbette sadece bir kitleye hitap etmiyor. Ama Adsense reklam gelirleri sadece yüksek profilli alanlara önem veriyor. Bu bir dizi oyun içerisinden çıkıp öncelikle sabit bir gelir dağılımı yapmalı. Demek istediğim şu aynı reklam A sitesinde tıklama başı 1 (bir) oran verirken B sitesinde bu oran 0.1 (sıfır nokta bir) belirlenmesi, bu demek oluyor ki o 0.1 oran reklamın tıklandığı için değil sayfada reklamın gösterilmesinden dolayıdır. Ve tıklama maliyetinin hesabınıza işlenmemesinin nedeni ise alakasız reklam olarak değerlendirilmesidir. Bir çok reklam ve pazarlama şirketlerinin SEO'sunu takip ediyorsanız, bu konuda bazı suçlamaların olduğunu fark edebilirsiniz. Bununla birlikte, toplumsal eşitsizliği bir kaç nedenden dolayı görmemezlikten gelindiğine de blogcuların odaklanması gerek iyi bir konu olduğunu düşünüyorum. Blogger üzerinden reklam yayınlayarak para kazanmaya çalışanların neredeyse yaklaşık yarısı kadın ve popüler olarak değerlendirdiğimiz lider blogları yönetenlerin henüz sadece %25'i civarında olduğu belirlenmekte, bu Türkiye için belirtilen bir oran. Bu oran içerisinde bulunan kadın yöneticilerinin ise sadece %11'i yaratıcı yönetmen rolünü üstleniyor. Yine bu endüsrinin kalbine erkekler egemen oluyor.

Buradan şunu anlamalıyız, Adsense reklamları kendi tarzlarında çok yetenekli ve yüksek potansiyele sahip olan blogcuların sitelerine bile getirisi yüksek reklamlar sunmamakta ve büyük reklam ve pazarlama şirketlerinin reklamlarını belirli sitelerede görüntülenmesini sağlamaktadır. Bu büyük reklam ve pazarlama şirketlerinden reklam almak için de blogger üzerinde emek veren blogcuları referans gösteriyor. Yani biz ne kadar özgün içerik oluşturup yayınlarsak Google o kadar kazanıyor.

Bir çok ülkede blogger kullanıcıları bir birlerine destek oluyor. Bu sayede de bu eşitsizliği biraz olsun dengelemeye çalışıyorlar. Biz de Türkiye blogcuları olarak destek içerisinde olursak ve blogger üzerinde yaratıcılığı biraz daha geliştirirsek Google'a karşı kazanan olarak büyüleyici bir blogger veri analizi sunabiliriz. Bunun mümkün olmadığını düşünmeyin lütfen, Bloghocam yöneticisi Serdar KARA'nın yazılarında da belirttiği gibi her konuda yazın. Blogunuzu bir model tasarımcısı gibi düşünün.

Çeşitlilik bir sayı oyunu değil, bir kültür oyunu

Bu çeşitliliği artırmanın mükemmel geçerli bir konu olduğunu düşünüyorum. Blogunuzda reklam göterimlerinin bol olduğunu düşünmek bile ilham kaynağı olabilir. Biz blogger sitelerinde liderlik pozisyonlarına daha fazla ilgi duyulması ve yüksek basınçlı zaman gerektiren roller üstlenmeliyiz. Blog yayınlarının çeşitliliğini teşvik için sorumluluk sadece bir takım pozisyonları kullanmak ve Google üzerinde ileri gitmeyi düşünmek oldukça demode olmuş yönetici düşüncesidir. Pro-aktif olarak farklı farklı grupları veya kültürleri de düşünmek son derece önemlidir. Aktif reklam eşitliğinden yararlanmak için ülkeleri farklı kültür olarak düşünmeyin, evrensel düşünün. Bu sizin çalışma alışkanlıklarınızı ve uygulamalarınızı değiştirebilir. Esnek çalışma uygulamaları bariz bir başlangıç noktası olarak düşüncelerinizin gerçekleşmesi için ortak temsili roller içerisinde kararlı ve hakkında sorular sorarak blogcular ile sosyalleşme içerisinde olmamız gerekmektedir.

Konuk yazar aranıyor?

Blogunuzun düşünce anlatımlarını değiştirmek veya geliştirmek için konuk yazarlar aramalısınız. Yukarıda da anlatmaya çalıştığım konu bu, blogcular ile blog arkadaşlı yaparak hem konuk yazarlık yapmak hem de blogunuzda konuk yazarları ağarlamak için tüm blogcular ile iletişim içerisinde olmalıyız. Bu bize yeni bir düşünce, fikir ve ilham kaynağı olacağından dolayı, blog sitenizde çeşitliliğinin arttığını fark edeceksiniz. Ve en önemlisi de blogunuzda reklam çeşitliliğini artırmış olacaksınız. Bu vesileyle beni takip eden tüm blog arkadaşlarımızı ben de takip ediyorum.

Yukarından aşağıya doğru bu yolculuk boyunca çalışmalarını etkin bir şekilde gösteren icra düşüncelerimizi blogunuzun bünyesinde toplayarak bu çalışma rolü ve blog hakkında çok konuşulan ve farklı kitlelerin de dikkatini çekerek güçlü bir blog markası olmak için yüksek değer ve potansiyele sahip ziyaretçileri blogunuza dahil edebilirsiniz. Bu amaç derinliğini gösteren üst düzey blog yöneticiliği blogunuzun marka varlığını inşa ederek bir işletme rolü gibi oynamalısınız. LinkedIn bu konuda son derece etkili bir performans sergilemekte.

Sadece kendi blogunuzun içerisine kalarak bu karalık potansiyel içerisinde olacaksınız. Sizin de blog yönetici düşünce liderliğine geçerek yeni kültürler tanımaya çalışın. Bu hemen olabilecek bir şey değil zaten blogunuzda da yapmanız gerek bu, düşünceleriniz kısa zamanlı olmamalı tam tersine uzun zamanlı ve karalı olmalısınız. Blog yönetici düşünce lideri olarak aktif bir rol oynamalısınız. Ziyaretçilerinizin artması ve blogunuzda daha fazla zaman geçirmesi harika olur.

Sonuç olarak;

Ben reklamcılığın ve reklam çeşitliliğinin sorunları pazarlamacıların olduğu kadar blog yöneticileri için de bir sorun olduğunu düşünüyorum. Bu düşüncemin yukarıda anlattığım yapılması gerekenlerin eksikliğinden kaynaklandığına inanıyorum.

Bu sorunları üç ana başlık altında inceleyelim;

1. Pazarlama departmanları çeşitlilik üzerinde kayıtsız kalamaz. Markalar güçlü yönetim ve yüksek potansiyele sahip siteler ile çalışma eğilimindedir. Bu eğilimlerini sağlamada Google önemli bir rol oynamaktadır. Google bir ajans gibi çalışan liderlik pozisyonunda olan ve daha güçlü rol oynayan çeşitlilik değeri yüksek siteleri tercih etmelerini sağlayan algoritmalarının da olduğunu reklem şirketlerinin CEO'larının açıklamalarından anlayabilirsiniz. Aynı çalışma değerlerine sahip bloglarımız için, reklam pazarlama paylarında uyanık olmalıyız. Eğer uyanık olmazsanız bu sadece kısa süreli bir maceraya dönüşür.

2. Eski yaratıcı düşüncelere reklam ajansları daha az ihtiyaç duymakta, çünkü markalar iş ve çalışma ilişkileri türünü daha iyi sunmak için güncel ve yeniliklerle donatılmış alanları tercih ediyor. Bu eksikliğin nedenlerini fark edebilirsek yeni yollar bulmak için daha fazla kaynaklara ihtiyaç duyduğunuzu fark edebilirsiniz.

3. Üst düzey pazarlamacılar ile Google Adsense çok geç olmadan reklamcılığın çeşitlilik sorunları hakkında bir şeyler yapmak zorunda. Marka tüketici anlayışını yeniden sorgulayarak yüksek getirisi olan reklamların emek verilmiş tüm blog ve sitelerde de gösterilmesini sağlamalıdır. Blogger üzerinde çalışanların büyük çoğunlu çeşitlilik üzerinde büyük ölçüde çalışmalar yapsa da Google pek önem vermiyor. Kozmokitap isimli blog sitesinde yayınlanan değerli içeriklerle uyumlu reklamlar Google adsense tarafından gösterilmemektedir.

Blogunda yayınladığı değerli yazıları ile blogger ailesine farklılık katan Kozmokitap yazarı Nilüfer AKDEMİR'e de teşekkür ediyorum.

Arkadaşlar bu yazımızı tüm arkadaşlarımız ile paylaşalım. Yazı hakkında düşünceleriniz ve sorularınız için yorum bırakmanız yeterli olacaktır.

Etiketler: Blogger reklam gelirleri, Blog reklam gelirlerini artırma, Blogspot reklam geliri iyileştirme

Yorum Gönder