Blogda Seri Yayınlar Oluşturma İpuçları ve Teknikleri

30.3.17
Blogda Seri Yayınlar Oluşturma İpuçları ve Teknikleri

Blogda Seri Yayınlar Oluşturma İpuçları ve Teknikleri - Blog sitelerinde seri yayınlar oluşturmak için yayın dizisi ilgili içerikleri birbirine bağlamak için harika bir yoldur. Ayrıca blog okuyucularını bir sonraki yayın için geri getirmeye teşvik eden büyük bir dikkat alıcıdır. Blog etkinliğini en üst düzeye çıkarmanın yollarından biri de yayın dizisi planlamadır. Bunu yapabilmek için de serinin gelecekteki yayını için yeterli zaman olmalıdır.

Başarılı Bir Blog Yayın Dizisi Nasıl Oluşturulur?


Blog yayın dizisi planı için düşünülmesi gereken diğer husus da site içi bağlantıları gibi bir çok lojistik sorunlardır. Blog yayın dizisi planlamasında başarılı olmak için yapılması gerekenler şunlardır;

1- İçerik devamlılığının sağlanması.
2- Okuyucuları bir yazıdan diğerine yönlendirin.
3- Takipçilerinizi serinin bir sonraki yayını için sabırsızlandırın.
4- Yayınları sıralı bir biçimde birbirine bağlayın.
5- Okuyucuların seri yayınlar arasında rahat dolaşım sağlayabilmasi için bir dizi pusulası yada seyir yardımı oluşturun.

Bir dizinin en önemli unsur, dizi yayınları arasındaki bağlantıdır. Bu, okuyucuların bir seriden diğerine geçmesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda arama motorları tarafından dizinin tüm parçalarını bulmasına da yardımcı olur. Bu bağlantıların nasıl oluşturulacağı blog yazarına bazı zorluklar çıkarabilir. Bununla ilgili yardımlar alabilirsiniz.

Yayınları seri olarak birbirine bağlamada yardımcı araçlar kullanıyorsanız, özellikle WordPress bloglarında yayınların sıralı bir şekilde birbirine bağlandığından emin olun.

Seri yayınlarının oluşturulmasında uyulması gereken kurallar şunlardır;

İlk yayın: Serinin ilk yayınında serideki yayınların bağlantılarını ekleyebileceğiniz bir tablo yada liste oluşturun. Yayınlanmamış seri bölümleri için zaten bağlantı ekleyemezsiniz, bu nedenle yayınları yayınladıkça serinin bağlantılarını ekleyin aksi halde "404 Sayfa bulunamadı" sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Seri yayınları yayınlandıkça tablo da şekillenecektir.

Sonraki ve önceki seri yayınları: Her yayının alt kısmına "Sonraki" ve "Önceki" yayın bağlantısı ekleyin. Bunu CSS ve HTML kodlar ile kolayca yapabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gerek önemli bir husus da "Önceki" yayın bağlantısını kolayca ekleyebilirsiniz, ancak "Sonraki" yayın bağlantısını (yeni yayın için) eklemek için bir sonraki yayın yayınlandıktan sonra bu bağlantıyı eklemelisiniz.

Son yayın: Serinin son yazısına serideki sıralı yayınların bağlantı listesini ekleyin. İsteğe bağlı olarak yayın dizisi tamamlandıktan sonra serinin tüm yayınlarına bu bağlantı listesini ekleyebilirsiniz. Bu sayfalara bağlantı listesini eklerken bulunduğu sayfanın bağlantısını eklemenize gerek yoktur.

Seri yayınlarının bağlantı listesini oluşturabileceğiniz basit bir kod paylaştım.

<ul>
<li><a href="#">1. Yayın</a></li>
<li><a href="#">2. Yayın</a></li>
<li><a href="#">3. Yayın</a></li>
<li><a href="#">4. Yayın</a></li>
<li><a href="#">5. Yayın</a></li>
<li><a href="#">6. Yayın</a></li>
<li><a href="#">7. Yayın</a></li>
<li><a href="#">8. Yayın</a></li>
<li><a href="#">9. Yayın</a></li>
</ul>

Kod içerisinde bulunan mavi renkli yerlere ilgili yayının bağlantısı eklenecek diğer alana ise ilgili yayının başlığı eklenecek.

Seri yayınları birbirine ne kadar çok bağlıysa, okuyucunun seri boyunca yayınlar arasında geçişi o kadar kolay olur ve serinin tüm bağlantılarını bulmak için arama motorlarına da yardımcı olur.

Blogunuzda, özellikle bir Blogger ve WordPress blogunda yayın dizisi oluşturma hakkında daha fazla bilgi ve kaynaklar için yorum bölümünden bize yazabilirsiniz.

Yorum Gönder