AMP Blogger Temalarının Avantajları ve Dezavantajları

25.7.17
AMP Nedir?

AMP Blogger Temalarının Avantajları ve Dezavantajları - Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP)'yi Blogger sitenize uygulamak isteyebilirsiniz. Peki bir AMP Blogger teması kullanmanın avantajlarını ve dezavantajlarını biliyor musunuz? Eğer bilmiyorsanız ve AMP ile ilgili bilgi edinmek istiyorsanız, sitenizde AMP özelliğini uygulamadan önce AMP özelliğinin neden hala desteklenmediğini öğrenmek için bu yazımızı sonuna kadar okuyun.

NOT: Web üzerinde bulduğunuz AMP Blogger temalarının tümü AMP özelliğine sahip değildir. Sitemizde yayınladığımız AMP temalarının bazıları da bu özelliği tamamıyla karşılayamamaktadır.

Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP) nedir?


AMP HTML, Google'ın her yerde anında yükleyebilen mobil cihazlar için optimize edilmiş bir içerik sağlamak için sunduğu açık kaynaklı bir projedir.

Kısacası AMP, sitenizi akıllı telefonlarda daha hızlı yüklenmesini sağlar, ancak reklam gelirinizi büyük oranda etkiler ve üçüncü taraf javaScript kullanılmasına izin vermez.

Google bu projeye Apple News App ve Facebook'un anlık yazılarına (Facebook instant Articles) rekabet olarak başlattı.

AMP platformlardan bağımsızdır, yayıncılara içeriği mobil cihazlar için optimize etme ve tüm cihazlar için bir web tarayıcısı aracılığıyla erişilebilir kılma olanağı sunar. Bazı avantajları vardır, ancak AMP'yi seçmeden önce dikkate değer olan birkaç eksileri de vardır.


Aşağıda AMP kısıtlamalarından bazıları verilmiştir;

  • Eş zamanlı olmayan sadece "async" script özelliğine izin verir.
  • Tüm kaynakları statik olarak boyutlandır.
  • Uzantı mekanizmalarının işlem yapabilmesini engelleyerek izin vermez.
  • Tüm üçüncü taraf javaScript dosyaşarını devre dışı bırakır.
  • Tüm CSS dosyaları satır içi ve 50 bayt küçük olmalı.
  • Stil dosyalarının yenilenereke yüklenmesi en aza indirilmeli.
  • Kaynak dosyalarının yüklenmesine öncelik verir.

Blogger'da AMP'yi uygulayabilir misiniz?

Evet, kısmen de olsa yapabilirsiniz. Blogger ekibi resmi olarak Blogger bloglarında AMP uygulamıyor. Blogger XHTML şablonları şu anda AMP HTML etiketlerini desteklemiyor.

Blogspot'ta AMP'yi uygulayan tasarımcılar, şablondan önemli XML etiketlerini zorla kaldırıyor. Bu önerilmeyen bir durum ve blog'unuzu uzun vadede ciddi şekilde etkilenmesine neden olabiliyor.

Bir blog temasında AMP özelliğini zorlayıcı eylemler ile  uygulamak , Şahin marka otomobile yada düşük bütçeli bir arabaya bir Ferrari motoru yerleştirerek aynı performansı vermesini beklemek gibi bir durum. Araba bir Ferrari motoru çalıştırmak zorunda kalabilir, ancak motorun tüm özelliklerini desteği olmadan çalışmasını beklemek doğru olmaz. Bu nedenle özellikle şuan için söylüyorum, çabalarınızı boşa harcamayın.

Blogspot blogunuz için kesinlikle bir AMP Blogger teması oluşturabilirsiniz, ancak Blogger'ın birçok önemli özelliğinden ve tema görünümünden ödün vererek. Kısacası AMP, üçüncü taraf jQuery ve javaScript özelliklerine izin vermediği sürece blogunuzu düz bir CSS ve HTML tasarımına dönüşür.

Blogunuzda AMP doğrulamasını sağlamak için blog temanızın şablon kodları arasına eklenmesi gereken bazı özel HTML etiketler var. Doğrulanırsa, Google, arama sonuçlarında blogspot blogunuzun yanına AMP simgesini ekleyecektir. Daha iyi trafik bekleyebilirsiniz, ancak reklam gelirinden ve blog görünümünden ödün vermek zorunda kalabilirsiniz.

AMP ve Diğer Temalar Arasındaki Fark

AMP= Uyumlu Temalar + Özel HTML Etiketler

Temanızı AMP'ye dönüştürmeden önce, öncelikle CSS medya sorguları ve birkaç sınır noktası ekleyerek mobil duyarlı hale getirilmelidir.

AMP, temel olarak, bazı özel HTML etiketlerinin eklenmesiyle duyarlı şablonunuzun çok basitleştirilmiş / iyileştirilmiş halidir.

Diyet yapan birinin tuz, şeker ve yağlı yemeklerde olduğu gibi AMP olarak adlandırılan HTML etiketler de sayfalarınızın diyetidir.

AMP Temaları, Diğer Temalardan Daha Hızlı Mı?

Teorik olarak AMP sayfaları, normal yanıt veren bir sayfadan daha hızlı yüklenmelidir; ancak, bir sayfa, aynı AMP sayfasının mobil yanıt veren sayfayla karşılaştırıldığında düzgün / temiz kodlanmamışsa daha yavaş yüklenecektir.

Uyumlu temalar hem kenar çubuğunu (sidebar) hemde altbilgiyi (footer) görüntüler ve tüm üçüncü taraf jQuery ve javaScript'i çalıştırır. Mobil uyumlu blog temaları, neredeyse tüm masaüstü özelliklere, widget'lara, eklentilere ve diğer web öğelerine sahip masaüstü temanızın mobil uyumlu bir sürümüdür.

AMP temalarında 50 bayttan büyük bir stil dosyası kullanamazsınız, ayrıca add-to-cart (alış-veriş) veya sosyal medya paylaşım butonları gibi üçüncü taraf widget'ları kullanamazsınız.

AMP, profesyonel görünümlü masaüstü görünümünü sadece Logo (Header), Menü (Nav), Gövde (Body) ve Altbilgi (Footer) ile düz bir tasarıma dönüştürür.

Sayfa yüklenme zamanı / hızı için bu kadar fedakarlık yaptığınızda, elbette böyle hızlı bir AMP sayfası oluşturulmuş olur ve geç yanıt veren bir sayfaya kıyasla çok daha hızlı yüklenir.

AMP Blogger Temalarının Avantajları ve Dezavantajları

AMP Blogger teması kullanmanın önemli avantajları ve dezavantajları aşağıda belirtilmiştir:
Avantajları Dezavantajları
1. AMP temaları daha hızlı yükleniyor.

AMP sayfaları, uyumlu bir blog temasına kıyasla çok daha hızlı yüklenir.
1. AMP, reklam gelirlerini olumsuz etkiliyor.

Mobil yumlu bir web sitesi ile reklam gelirlerinden kazandığınız kadar para kazanmayacaksınız.
2. AMP temaları sıralamanızı yükseltebilir.

AMP, Washington kullanıcılarının (The Washington Post) SERP sıralamasını ve organik trafiğini %23 oranında geliştirdi.
2. jQuery ve javaScript'i kullanamazsınız!

Blogunuzun profesyonel bir tasarımla görünmesini sağlayan özel etkileşimli widget'lara ve eklentilere izin verilmiyor. Google'ın sağladığı önemli fonksiyonlara sahip hazır bir javaScript kullanmak zorundasınız.
Bununla birlikte, AMP iframe'sini kullanabilirsiniz, ancak iframe'in en az 600px veya ilk görüş alanının üstten %75'i oranında uzak olması gereken bir koşulla yavaşça yüklenecektir.
3. Blog sayfa görüntüleme sayısı artacak.

Blog sayfaları anında yükleyerek hız konusunda daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlar.
3. Blogger yorum formu'nu kullanamazsınız.

Bunun yerine Facebook / Disqus / Google + yorum eklentilerini kullanabilirsiniz ancak Blogger'ın resmi yorum formunda iframe kullanma ve düzenlenemeye izin verilmiyor (kaldıramaz veya silemezsiniz).
4. AMP temaları haber sitelerinde kullanılıyor ve iyi sunuçlar veriyor. Yani haber blogları için daha uygun. 4. Blogger tema / şablon editörünü kullanamazsınız.

Temanızı Blogger tema tasarımcısı'nda özelleştiremezsiniz. <b:skin> etiketi ve <b:template-skin> etiketi kaldırılır ve düzenlenlenir.
  5. Yayınlara eklenen tüm resimler düzenlenmelidir.

Blog yayınlarınızdaki tüm görüntülerin veya resimlerin <img> etiketlerini, <amp-img>'nin amp destekli etiketi ile tek tek düzenlemeniz gerekecek. 50'den fazla yayınınız varsa tabii ki blog yöneticisi için çok zaman alacaktır.
  6. Kenar çubuğundaki (sidebar) widget'leri kullanamazsınız.

AMP, üçüncü taraf javaScript'e izin vermiyor. javaScript üzerinde çalışan bir widget kullanmak isterseniz onu kullanamazsınız.
Metin + resim text+image kullanan layout bölümünde bulunan bazı widget'lar, kodlarının tema bölümünde düzenlenmesinden sonra ancak uyumlu hale getirilmesi durumunda desteklenmektedir.
  7. Blogunuzda ürünler satamazsınız.

Sepete ekle (Add-to-Cart) butonu kullanılmasına izin verilmiyor.
  8. Yayınların içine yerleştirilen tüm videolar ve ses dosyaları düzenlenmeli.

Tüm YouTube / Facebook / Vimeo videolarınızı ve video kliplerinizi, bu sayfada bahsedildiği gibi farklı embed etiketleri aracılığıyla düzenlemeniz gerekecek.
  9. Yayınların içinde kullanılan tüm iframe etiketleri değiştirilm.elidir

Sayfanızda bir iframe görüntüleyebilmek için yalnızca amp-iframe öğesi kullanmalısınız.
  10. E-posta abonelik formu kullanılamıyor.

onclick, action, onsubmit, onfocus ve onblur niteliklerine AMP'de izin verilmez; bunun dışında bir iframe kullanmadığınız sürece blog okuyucularınız için bir abonelik formu oluşturamazsınız.
  11. AMP, sınırlı reklam ağlarını desteklemektedir.

AMP tarafından şuan yalnızca AdSense reklamları düzgün şekilde desteklenmektedir.
  12. XMLNS öznitelikleri kaldırılmalıdır.

xmlns niteliği, blogunuz tarafından kullanılan web teknolojisi hakkında web tarayıcısına önemli bilgiler veren blogunuzun açılış <html> etiketinin içine eklenir.

AMP, tüm bu nitelikleri kaldırmanızı ve yalnızca amp="amp" özelliğini eklemenizi ister.

Bir belgenin xml ad alanını belirten xmlns niteliği eksikse, blogunuz http://w3.org tarafından doğrulanmayacaktır.

AMP'yi önerir miyiz?

Bunu kendi düşüncelerimizi katmadan söylemek gerekirse, AMP tüm yayıncıların birinci tercihi değildir.

Geçen yıl AMP'yi açık bir şekilde destekleyen Washington kullanıcıları ve CNN gibi kurumsal haber blogları bile 2017'de bunu destekleme tarafında değil gibi görünüyor. Tabi bu durum ne kadar doğru ne kadar yanlış onu kestirmek zor ama bu iki site tarafından kaldırılan AMP etiketlerini açıkça görebilirsiniz ve artık desteklemiyorlar.

AMP, sitenizi hızlandırır, ancak reklam gelirinizdeki ve özelleştirmedeki özgürlük kısıtlamalarını göze alarak. UI özelleştirme özgürlüğü olmadan, hiçbir teknoloji hayatta kalamaz.

Bazı yayıncılar, umdukları kadar çok reklam geliri üretemiyor. Wall Street Journal'ın yazdığı bir makalede, AMP'nin reklam gelirlerini iyileştirmede çok yararlı bulamayan yayıncıların ciddi endişelerini dile getirmişti.

Bir AMP sayfa görünümünün, şu anda tam mobil uyumlu bir web sitenin bir sayfa görüntülemesinin yaklaşık yarısını oluşturmasından şikayetçi. Yukarıda da bahsetmiştik, AMP temalarında kenar çubuğu (sidebar) kullanılamıyor. Bu nedenle detaylı bir sayfa oluşturmak AMP temalarında çok zor bir durum.

Şu anda AMP için resmi bir destek bulunmadığından, Blogger platformu için iyi yada doğru bir seçenek değildir. Bir tema kodunu zorla AMP'ye dönüştürmek, hatta kod düzeltme yada düzenleme konusunda yeteri kadar bilgisi olmayan blogcular için problem oluşturur.

Blogger ekibinin AMP'yi Blogger temalarında uygulamak için bir CMS desteği sağlamasını beklemek gerekir. Aynen Blogger bloglarının https'te resim URL'leri sorununu nasıl çözeceği konusunda, Blogger kullanıcılarına https için sağladığı destek gibi.

BE şu anda mobil duyarlı ve Blogger tarafından resmi bir destek verilmedikçe AMP'yi tercih etmeyeceğim.

Wordpress kullanıcıları için WP sitenizi AMP sitesine dönüştürmek için kullanabileceğiniz AMP For Wordpress adlı bir eklenti var, ancak bahsettiğimiz gibi, evet hızlı bir yükleme süresi elde edeceksiniz ancak reklam gelirine ve diğer tasarım ile ilgili özgürlüğünüze olumsuz yansıyabilir.

Blogger AMP Tema ve Eklentileri

Bknz: Blogger AMP Sosyal Paylaşım Butonları
Bknz: Blogger SEO uyumlu Ücretsiz AMP Teması
Bknz: Blogger AMP Simple Teması
Bknz: Blogger Yeni AMP Teması
Bknz: Blogger AMP Emporio Teması
Bknz: Mini AMP Blogger Teması
Bknz: Blogger AMP Facebook Beğeni ve Google Plus Üyeleri Kutusu
Bknz: Blogger AMP Facebook Yorum Eklentisi
Bknz: Google AMP Blogger Şablon ve Temaları
Bknz: Blogger AMP İletişim Formu
Bknz: Digizena AMP Blog Teması

Lütfen bu trend konusundaki değerli düşüncelerinizi bizimle paylaşın ve AMP hakkındaki düşüncelerinizi bize bildirin. Eğer AMP destekli bir blog teması kullanıyorsanız, lütfen deneyiminizi bizimle paylaşın.

Yorum Gönder