Blogger Sitelerinin Kırık Bağlantılarını Bulma ve Yönlendirme

29.9.17
Blogger Sitelerinin Kırık Bağlantılarını Bulma ve Yönlendirme

Blogger bloglarındaki silinen, kaldırılan, eksik veya süresi bitmiş olan yayınları belirli bir sayfaya yada bilgilendirme sayfasına yönlendirme veya gizlenmesi ile ilgili bilgiler paylaşacağım.


Arama sonuçlarında bulunayan sayfalar için, blog yazarları bu sayfaları "404 Hata Sayfası"na otomatik yönlendirme yapar. Fakat bu, PageRank'ınıza ve dahili-harici bağlantılarına zarar verebileceği gibi blog trafiğinizi de etkileyebilir. Blog yazarları bazı nedenlerden dolayı, bir yayını silerse veya kaldırırsa blog ziyaretçileri ve arama motoru robotları bir URL hatası (Sayfa Bulunamadı!) ile karşılaşabilir. Bu durum işaret edilen sayfanın PageRank değerini kaybettiği gibi blog sitesinin de hatalar sonucunda PageRank değerinin gerilemesine neden olur. Bu nedenle hem PageRank değerini kaybetmeme hem de blog sitesinin arama motoru ile uyum içerisinde olması ve silinen veya kaldırılan sayfalar için, yönlendirme yapmayı tüm blog yazarlarının öğrenmesi gereken bir çözüm yoludur. Yönlendirme yapmak, URL hatalarının sayısını azaltmanın tek yoludur. Özel yönlendirme özelliğini en iyi şekilde kullanmak için, bu konuyu ayrıntılı bir şekilde anlatmaya çalışacağım.

Blogger Hatalar ve Yönlendirmeler

Blogger özel yönlendirme limiti, her blog için 10 bağlantı / URL'dir. Şuan için 10'dan fazla bağlantı veya sayfayı yönlendirmeniz mümkün değil. Bu nedenle blogunuz için önemli olan sayfaları yönlendirmenizi öneririm.

Kırık Bağlantılar Nedir?

Düzensiz olarak, blogunuzda veya web sitenizde silmiş olduğunuz sayfa veya yayın, arama robotları tarafından kırık (bozuk) bir bağlantı olarak algılanır. Bağlantı kesilir ve sayfa eksik içerik olarak adlandırılarak 404 hatası alır ve 404 hata sayfası görüntülenir.

Kırık Bağlantılar Nasıl Bulunur?

Blog yazarları, hangi yayınların silindiğini veya hangi bağlantıların/URL'lerin tarama hatalarına neden olduğunu ve bu hatarın, arama motoru robotlarının blog sitesini sorunsuz bir şekilde gibi dizine eklemesini engellediğinin farkında olmayabilir. Bir Google blogu veya WordPress veya herhangi bir web sitesi kullanıyorsanız ve kırık bağlantıları bulmak istiyorsanız aşağıdaki yöntem tüm web siteleri için geçerlidir.

1- Google Web Yöneticileri (Google Search Console) hesabınıza giriş yapın.

2- Blogunuzu seçin.

3- Tarama hataları altındaki bağlantıya tıklayın.

Blogger Sitelerinin Kırık Bağlantılarını Bulma ve Yönlendirme

4- Bulunamadı seçeneğine tıklayın.

Blog yazarlığı yapıyorsanız bazı sayfa ve yayınlarınızın eksik veya bozuk URL içerdiği ile ilgili listeyi de takip etmek zorundasınız. Bunun nedeni, blogdaki yorum ve arama sonuçları gibi dinamik sayfaların sürekli güncellenmesinden dolayıdır. Bu sayfalar ile ilgili çok fazla hata da görebilirsiniz, fakat panik yapmanıza gerek yok. Bu hatalar blogunuzun SEO'suna fazla etki etmez ama hataların kaldırılması hata listesinin büyümesine izin vermekten iyidir. Bu yazının techy konusunu da başka bir yayınımızda paylaşacağım, bu yazımızda sadece silinen yayın bağlantıları ile ilgili bilgileri paylaşacağım.

Hatalı URL'leri dikkatli bir şekilde inceleyin ve bağlantıları kopyalayarak bilgisayarınızın 'Not Defteri'ne kaydedin. Silinen yayın bağlantıları hata listesinde aşağıdaki resimde olduğu gibi görünecektir.
Blogger Sitelerinin Kırık Bağlantılarını Bulma ve Yönlendirme

Yukarıdaki resimde görünen kırık veya bozuk bağlantıyı, PageRank değerini kaybetmeden hala çalışıyormuş gibi devam etmesi ve tarama robotları tarafından sorunsuz bir şekilde blog indekslemesinde kalması için, hatalı URL'le içerisinde bulunan içeriğe benzer bir yayına veya sayfaya yada ana sayfaya yönlendirme yapılmalıdır.Blogger sitelerinde bulunan kırık bağlantıların nasıl yönlendirildiğini öğrenmek için aşağıdaki adımları takip edin.

Kırık Bağlantıları Yeniden Yönlendirme

Kırık bağlantıları ana sayfaya veya ilgili herhangi bir sayfa veya yayına yönlendirmek en iyi çözüm yöntemidir. Yani silinen bereketli bir yayın bağlantısının backlinklerini yönlendirilen sayfa almaya devam eder. Şimdi bağlantıları nasıl yönlendireceğimizi görelim.

Yayına yönlendirme: Yukarıdaki resimde görüntülenen bağlantıya tıklandığında tam URL'sini kopyalayabileceğimiz yeni pencere açılır.
Bağlantı: Bağlantılarda bizi ilgilendiren vurgulanan kısımdır.

Kırık bağlantıyı ilgili bağlantıya yani benzer bir konuyu içeren yayına yönlendirmek için, blogunuzun kumanda paneline giriş yapın ve aşağıdaki adımları takip edin.

1- Ayarlar > Arama tercihleri > Özel yönlendirmeler.

2- Özel yönlendirmeler içerisinde 'Kaynak' ve 'Hedef' 2 farklı form kutusu bulunmaktadır. Kaynak form kutusu içerisine yönlendirmek istediğiniz (kırık bağlantının) sayfanın URL'sini ekleyin. Hedef form kutusunun içerisine de kırık/eksik/bozuk olan bağlantıyı yeniden yönlendirme yapmak istediğiniz varolan bir sayfanın bağlantısını ekleyin.

Blogger Özel Yönlendirmeler

Yukarıdaki resimde görüntülenen URL'leri örnek olarak ekledim.

3- Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi bağlantıları kalıcı olarak işaretledikten sonra Kaydet butonuna ve ardından Değişiklikleri kaydet butonuna tıklıyoruz.

Ana sayfaya yönlendirme: Kırık bağlantıda bulunan yayın ile ilgili blogunuzda herhangi benzer bir yayın bulunmuyorsa yapmanız gereken en iyi seçenek kırık bağlantıyı blogunuzun ana sayfasına yönlendirmenizdir. Kırık bağlantılar, ana sayfaya nasıl yönlendirilir?

Kırık bağlantıları yukarıdaki yöntem ile aynı, fakat ana sayfa bağlantısını nasıl ekleyeceğinizi öğrenmek için aşağıdaki adımları takip edin.

Blogger Hatalar ve Yönlendirmeler

Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi "Kaynak" kutusu içerisine kırık bağlantının bitiş bölümünü ve "Hedef" kutusu içerisine ise sadece eğik çizgi (slaş (/)) eklediğime dikkat edin. Bu şekilde kırık bağlantılarınızı ana sayfaya yönlendirebilirsiniz. Bağlantıları ekledikten sonra kaydedin.

Bu yayınımızda paylaştığımız bilgiler blogunuzun SEO'su için çok faydalı olacaktır. Blogunuzda kırık bağlantıları tespit ederek yönlendirmenizi yapın. Çünkü, yönlendirme hem PageRank'ı hem de harici bağlantılardan gelen trafiği kurtarmanızı sağlar. Blog kullanıcıları için Blogger SEO ayarları ile ilgili faydalı bilgileri paylaşmaya devam edeceğim. Herhangi bir yardım veya görüşleriniz için yorum formunu kullanabilirsiniz.

Blogger 404 Hata Sayfası Oluşturma

Blogger Hatalar ve Yönlendirmeler Özel İçerik Ekleme

Yorum Gönder