Blog Sayfalarına ve Yayınlarına Arama Açıklaması Nasıl ve Neden Eklenir?

30.11.17
Blogger Blogspot Arama Tercihleri Ayarları

Blogger blog sitesinin ayarlar bölümünde bulunan "Arama Tercihleri"nin yapılandırılması; arama motorlarının blog sitesi başlıklarını, açıklamalarını ve referanslarını tümüyle otomatik olarak oluşturmasına yardımcı olur. Başlıkların ve meta açıklamalarının amacı, arama sonuçlarında her sonucu en şekilde temsil etmek ve açıklamak, ayrıca ziyaretçilerin sorgusuyla ne yönden ilgili olduğunu belirtmektir.

Arama motorlarına ne kadar fazla bilgi verilirse, arama sonucu snippet'leri o kadar iyi sonuç verir. Arama motorları bu bilgiler için, her sayfanın başlık ve meta etiketindeki açıklamalarından faydalanır. Bu nedenle, Blogger sitelerinin arama açıklamasını etkinleştirmek ve her yayın için ayrı ayrı arama açıklaması eklemek, arama motorlarına en iyi bilgi verme yöntemidir. Hatta, "bu işin kuralı budur" desek daha doğru olur.

Blogger Blogspot Arama Açıklaması Etkinleştirme ve Detaylı Bilgiler


Aşağıdaki videoyu izleyerek blogunuzdaki arama açıklamasını etkinleştirebilirsiniz.

Başlık ve arama açıklaması ile ilgili daha detaylı bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

Açıklayıcı Sayfa Başlıkları Oluşturma

Başlıklar, bir arama sonucunda ziyaretçilere yayın içeriği hakkında hızlı bir özet sunmalıdır. Çünkü, yapılan sorguyla ne kadar alakalı olduğunu belirmesi açısından önemlidir. Tıklanma oranını artıran ve ziyaretçileri tıklamaya teşvik eden en önemli bilgi parçası başlıklardır.

Blog sitesi Google Search Console'a eklediyseniz, başlık etiketlerinde eksik ve sorunlu olabilecek etiketleri HTML İyileştirmeleri Raporu Sayfası'ndan konrol edebilirsiniz.

Bknz: Blogger Sitesini Google Search Console Ekleme

Sayfa başlıkları kısa ve açıklayıcı olmalıdır. Başlıklarda birkaç açıklayıcı terim kullanmak her zaman faydalı olur, ancak aynı kelimeleri ve ifadeleri tekrar tekrar kullanmak gereksiz olduğu gibi hiç bir faydası da yok.

Tekrarlanan veya standart metinli başlıklar kullanmak son derece yanlış. Blogdaki her sayfa için farklı ve açıklayıcı başlıklar kullanmak daha faydalı.

Başlıkları ilgi çekici hale getirmek kısa ve öz şekilde yapılır. Blog sitesinin ana sayfa başlığı, site ile ilgili ek bilgilerin koymak için en uygun yer. Ana sayfada bulunan açıklama metinlerini her sayfanın başlığında kullanmak zararlıdır. Çünkü, tüm sayfalarda aynı metinleri kullanmak birden fazla sayfanın aynı arama sonuçlarında çıkması "sürekli tekrarlanan bir blog" algısı oluşturur.

Sayfa başlıkları hakkında yukarıdaki bilgileri toplayıp kısa bir özet halinde anlatalım. Başlıklar her sayfanın beynidir ve sahip olduğu sayfanın da karakterini yansıtır. Ek bilgiler ise başlığın sahip olduğu sayfa ve içerikleri hakkında bilgi vererek sayfanın tanınmasına yardımcı olur.

Yukarıdaki bilgilerin hepsini doğru bir şekilde uygulamak için, öncelikle meta arama açıklamasının etkinleştirilmesi gerekir ve her sayfaya ayrı ayrı arama açıklaması eklenmelidir. Her sayfaya ait arama açıklamalarını ve ek bilgileri sorgu sonuçlarında ayrı ayrı göstermek için de meta etiketleri kullanılır.

Meta Arama Açıklamaları Oluşturma

Meta etiketleri içerisinde bulunan metinler, her sayfanın içeriğine ilişkin kısa ve öz metinlerdir. Sorgu sonuçlarında ziyaretçilere sayfa ile ilgili kısa bir özet sunar. Google arama sonucu snippet'lerinde gösterilen metinler meta açıklamasında bulunan metinlerdir. İyi hazırlanmış bir meta açıklaması blog sitesinin tıklanma oranını da artırır. Meta açıklaması olarak belirttiğimiz arama açıklamasıdır. Aşağıda, meta açıklaması oluşturma ile ilgili yönergeleri inceleyin.

Aşağıdaki meta etiketleri örnek olarak gösterilmiştir. Blog sitesinde bulunan tüm sayfalara meta açıklaması eklenmelidir. Ana sayfa, yayın sayfaları ve sabit sayfalar için ayrı ayrı benzersiz açıklama eklenmelidir. Eklenmiş olan meta arama açıklamaları aşağıdaki meta etiketleri tarafından her sayfa için ayrı ayrı otomatik olarak algılanacaktır.

Ana sayfa için kullanılan meta etiketleri.
<b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'>
<meta expr:content='data:blog.metaDescription' name='description'/>
<meta expr:content='data:blog.title' property='og:title'/>
<meta content='website' property='og:type'/>
<b:if cond='data:blog.metaDescription'>
<meta expr:content='data:blog.metaDescription' property='og:description'/>
<b:else/>
<meta expr:content='&quot;En bloglar için &quot; + data:blog.pageTitle + &quot; sitemizi ziyaret edin.&quot;' property='og:description'/>
</b:if>
</b:if>

Yayın sayfaları için kullanılan meta etiketleri.
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
<meta expr:content='data:blog.pageName' property='og:title'/>
<meta expr:content='data:blog.canonicalUrl' property='og:url'/>
<meta content='article' property='og:type'/>
</b:if>

Blog sitelerinde meta arama açıklamasını otomatik olarak ayrı ayrı gösteren meta etiketi kodları aşağıdaki kodlardır.
<b:if cond='data:blog.metaDescription'>
<meta expr:content='data:blog.metaDescription' property='og:description'/>
<b:else/>
<meta expr:content='&quot;En güzel blog yazıları için, &quot; + data:blog.pageTitle + &quot; ziyaret edin.&quot;' property='og:description'/>
</b:if>

Blog sitenizin herhangi bir sayfasını açtığınızda yada herhangi bir blogun rastgele bir sayfasını açtığınızda, CTRL+U ile blogun kaynak sayfasını açın. Kaynak sayfasında CTRL+F yardımıyla og:description bu kodu arayın. Bu şekilde tüm sayfaları kontrol ettiğinizde tüm sayfaların ayrı ayrı arama açıklaması olduğunu görebilirsiniz.
Tüm sayfaların meta açıklaması birbirinden farklı olmalı ve ilgili sayfanın içeriği hakkında tam bir özet sunmalıdır. Yani meta açıklamalarını kısa başlıklar gibi oluşturmayın. Net bir şekilde etiketlenmiş olguları eklemeye özen gösterin.

Bknz: HTML5 Seo Uyumlu Meta Etiketleri

Kaliteli meta arama açıklamaları, yayın içerisinde bulunan kilit bilgilerden oluşturulur. Bunu başka yerlerde aramanıza gerek yok. Oluşturduğunuz arama açıklamasını okuduğunuzda ilgili yayın hakkında size bilgi veriyorsa ve sizi tıklamak için ikna ediyorsa, kaliteli bir arama açıklaması oluşturmuşsunuz demektir. Bu şekilde oluşturulan arama açıklamaları arama trafiğini artırır ve trafiğin daha kaliteli olmasını da sağlar.

Blog sayfalarına ve yayınlarına ayrı ayrı arama açıklaması ekleme ve meta açıklamaları ile ilgili detaylı bilgileri paylaştım. Bu tür blog yayınlarını paylaşmaya devam edeceğim. Blogumuzu takip ederek yeni yayınlardan haberdar olabilirsiniz. Bu yayını arkadaşlarınız blog sitesi bulunan arkadaşlarınız ile paylaşabilirsiniz. Yayın ile ilgili görüş ve sorularınız için aşağıdaki yorum formlarını kullanabilirsiniz.

Yorum Gönder