Blog yazarlarının çoğu fazla bir bilgiye sahip olamdan, ..BlogSpot.com veya ..WordPress.com ile blog yazmaya başlar. Elbette bu her zaman için güvenli bir yoldur, ancak blog kullanıcıları kariyer yapmak isteyen bir kişi olarak, bu büyük bir hatadır.
Kendinden barındırılan bloglar, profesyonel bir blogcu olmayı düşünenler için en iyi seçeneklerden biridir. Bu yazımızda, kendinden barındırılan bir blogunun faydalarını tartışmayacağız, özel alan adları hakkında önemli bilgiler paylaşacağız.
"Özel alan adı" terimini duydunuz ve ne olduğunu merak ettiniz mi?
BlogSpot veya WordPress.com'a kaydolduğunuzda, aşağıdaki gibi bir alan adı elde edersiniz:
- blog_adresim.blogspot.com
- blog_adresim.wordpress.com
Ancak profesyonel bloglar için, bu tür alan uzantıları pek iyi sonuçlar vermez.
Ücretsiz blog platformlarını kullanarak blog yazan birçok blog kullanıcısı genellikle özel bir alan adı satın almak istemez. Aynı alt alanda yıllardır blog yazmaya devam ederler. Daha fazla trafik aldıklarında her zaman özel bir alan adı almayı düşünüyorlar. Ama bu her zaman doğru değil.
Özel Alan Adı Olmadan Neleri Kaçırıyorsun?
- Uzun zamandır blog yazıyorsanız ve çok fazla trafik çekiyorsanız, blogunuz bazı alan adı yetkilerini oluşturmuştur. Ancak özel bir alana geçtiğinizde, tüm bu DA'yi kaybedersiniz ve baştan başlamanız gerekir. Sıralamanızı SERP'de tutabilseniz bile, DA'nız 0'a geri döner. Bizim yaptığımız gibi..
- Blogunuzu arama motorlarında ararken, yeni blog adresiniz bir süre görünmeyecek. Google'ın eski bir alt alandan yeni root TLD'nize (301 yönlendirmesinden sonra) bağlantı ilişkisini iletmesi zaman alır.
- Yeni alan adınızı tamamen entegre etmek için Google Analytics ve Web Yöneticisi Araçları hesaplarınızı güncellemeniz gerekir. Eski analiz kodlarını yeni bir alanda kullanabilseniz de, eski alan adı altında yeni bir alan adı için metriklerinizi ölçmeniz doğru olmaz.
- Tüm arama motorlarına tekrar bir site haritası göndermeniz gerekir.
- Blogunuzun adresini tüm sosyal medya profillerinde güncellemeniz gerekir.
- Bir alt alandan özel bir alana geçiş yaptığınızda, bu yeni alan adını yeniden markalaştırmanız ve yeniden tanıtmanız gerekir.
Özel Alan Adının Faydaları:
- Arama motorlarında daha iyi konuma sahip olma. Arama motorları (özellikle Google) ...blogspot.com veya ...wordpress.com alan adları yerine kök etki alanlarına bağlantı yapmayı tercih eder.
- Bir alan adı ile AdSense hesabınızın onaylanma olasılığını da artırabilirsiniz. Özel alan adı ile bir ayda AdSense hesap onayı alma imkanınız bile olabilir.
- Gmail veya Yahoo e-postası yerine kullanıcıadı@alanadiniz.com gibi bir iletişim e-posta adresiniz olabilir.
- Mesela bir sohbette uzun bir blog adı kullanmak yerine alan adınızı kolaylıkla söyleyebilirsiniz.
- Özel alan adı, kullanıcıların gözünde çok daha güvenilir bir seviyededir. Paranızla bir blog oluşturmaya çalışıyorsanız, ücretsiz bir alt alan adından daha özel bir alanla daha kısa bir sürede popüler bir blog sahibi olablirsiniz.
Belki de en önemli nokta, blogunuz için birinci günden itibaren bir marka isminin olması.
Özel Alan Adı Nasıl Seçilir?
Bu konu geniş ve ayrıntılı bir konu, ancak pratik birkaç ipucu da işinize yarar..
- Çok uzun bir alan adı yerine daha kısa bir alan adı seçmeye çalışın.
- Alan adının kolay ve akılda kalıcı olduğundan emin olun.
- Ücretsiz bir alt alandan geçiş yapıyorsanız markanızı aynı şekilde kullanmaya çalışın.. örn: bloggereklentileri.blogspot.com adresine bloggereklentileri.com, bu mümkün değilse, benzer bir alan adı bulmaya çalışın yada kaliteli bir alan adı satın alın.
Şimdi ne düşünüyorsunuz? Özel bir alan adıyla neden bloglamaya başlamamız gerektiğine dair aklınıza gelen başka nedenler var mı? Düşüncelerinizi aşağıdaki yorum formlarında paylaşın lütfen.
Yorum Gönder