Bknz: Blogger Sitesini Google Search Console Ekleme
Google Search Console'da bulunan bazı özellikler şunları içerir:
- Tarama ve dizine eklemesi için web sitesi içeriği gönderme.
- Robots.txt ve XML site haritası dosyalarını doğrulama özelliği.
- Dizine eklenmesini istemediğiniz içeriği kaldır.
- Ziyaretçilerin sitenize ulaşmak için kullandığı arama sorgularını keşfetme.
- Backlinkleri takip etme (izleme).
- Google'ın robotlarının (arama örümceklerinin) sitenizi ziyaret ettiklerinde karşılaştıkları; kırık bağlantılar, cezalar, kötü yazılım algılama ve diğerleri de dahil olmak üzere herhangi bir konuda bilgi sağlaması.
- Sitenizdeki hangi sayfaların Google'da dizine eklendiği ile ilgili bilgiler.
- Sitenizle ilgili sorunlar varsa Google'dan bildirimler.
Blog ve siteniz Google Arama Konsolu'nu kullanmadan Google'ın arama motorunda taranabilir ve dizine eklenebilir. Konsolun kullanılması, Google'ın arama sıralamasında sitenizin sağlıklı ve iyi bir sıralama yerleşimi sağlamak için size önemli bilgiler verebilir.
Bknz: Blogger Ziyaretçi Trafiğini Artırma
Google Search Console'a Nasıl Erişilir?
Google Search Console'u edinmek için ücretsiz olan bir Google hesabına sahip olmanız gerekir.
Gmail, Blogger, Google+ veya YouTube kullanıyorsanız zaten bir Google hesabınız var demektir. Veya burayadan bir Google Hesabı edinebilirsiniz. Bir hesabınız olduğunda, Google Search Console'u nasıl kullanacağınız aşağıda açıklanmıştır:
- Google Search Console sayfasını ziyaret edin.
- Sayfanın sağ üst köşesindeki kırmızı, Özellik (blog veya site) Ekle butonuna tıklayın.
- Web sitenize URL'sini kutuya girin ve Devam et'e tıklayın. Unutmayın, hesabınızda birden fazla web sitesi olabilir.
- Tam işlevsellik sağlamak için, site sahibi veya yöneticisi olduğunuzu doğrulamanız gerekir.
Beş doğrulama seçeneği vardır:
- Google'ın sağladığı bir HTML dosyasını web sitenize veya blog sunucu dosyasına yükleyebilirsiniz. Bu, Google'ın önerdiği yöntemdir.
- Ana sayfanızın veya blog başlık sayfanızın <head> ve </head> bölümleri arasın doğrulama kodunu ekleyebilirsiniz.
- Google Analytics'i kullanıyorsanız, GA kodunuz ana sayfanızın veya ana başlık sayfanızın <head> bölümündeyken siteyi doğrulayabilirsiniz.
- Google tarafından sağlanan bir TXT kaydını DNS yapılandırmasına ekleyin.
- Bir Google Etiket Yöneticisi hesabınız varsa, blog sitenizi doğrulamak için bu hesabı kullanabilirsiniz.
Blog veya siteniz doğrulandıktan sonra, Google Search Console hesabınızın ana sayfasında listelenir. Buradan web siteniz hakkında çeşitli veriler alabilirsiniz.
Bknz: Blogger Blogspot Site Haritası Neden 20 Sayfa ve 3000 URL Sınırlı?
Web siteniz hakkında Google Search Console'dan Neleri Öğrenebilirsiniz?
Site, Google Search Console ile kurulduktan sonra kontrol edebileceğiniz birkaç özellik:
1- Blog veya sitelerinizin adını tıklayın, bir gösterge tablasına yönlendirileceksiniz. Blog veya siteniz ile ilgili nerede tarama hataları, arama analitiği ve site haritaları (dizine eklenen, gönderilen ve herhangi bir uyarı verilen sayfa sayısı) dahil olmak üzere hızlı bir genel bakış sunumu göreceksiniz.
2- Sol tarafta, tüm verileri ve raporları bulabileceğiniz gezinme menüsü.
3- Sayfanın sağ üst kısmındaki dişli çark simgesi, size diğer araç, tercihler ve daha fazlasını bulabileceğiniz ayar seçenekleri sunar. Dişli aracını tıklar ve ardından Search Console Tercihleri'ni seçerseniz, e-posta bildirimlerini ayarlayabilirsiniz.
4- Hesapları entegre ederseniz, Google Analytics hesabınıza Google Search Console verilerini alabilirsiniz. Dişli çark simgesini tıklayıp Google Analytics Mülkünü seçerek bunu yapabilirsiniz. Bağlanmak istediğiniz web sitesini seçin ve Kaydet'i tıklayın.
5- İletiler (sol gezinme menüsü), 404 sayfalardaki artışlar ve WordPress için gerekli güncellemeler de dahil olmak üzere sitenizin ne olduğunu bildiren yerdir.
6- Güvenlik (sol gezinme menüsü) sorunları, sitenizde şüpheli bir şey tespit ettikten sonra Google'ın size haber vereceği noktalardır. Blogunuzda ve sitenizde ziyaretçilerin güvende olmasını istiyorsanız Google Search Console önemlidir. Aksi halde Google sizi cezalandırabilir.
Bknz: Blogger Sabit Sayfalar İçin Site Haritası Oluşturma
Google Search Console'dan bulunacak ve kullanılacak çok daha fazla bilgi var. Keşfedilecek verileri bulmak için çeşitli bağlantıları tıklayabilirsiniz. Siteniz hakkında bilgi sahibi olmak için günlük kullanımı ve aylık kullanımı şeklini de içeren Google Search Console sayfasını kontrol etmek isteyebilirsiniz.
Bknz: Yeni Başlayanlar için En iyi 10 Blogger SEO ipuçları
Bu yazımızda blogcular ve web sitesi sahipleri için, Google Search Console ile ilgili bazı önemli bilgilere değindik. Bize destek olmak için lütfen blog sitemize abone olun. Yayın ile ilgili soru ve görüşleriniz için yorum bırakabilirsiniz.
Yorum Gönder