Arama Açıklaması Hakkında Önemli Bilgiler - Bu yazıyı, blog kullanıcılarının sürekli kafasını karıştıran "arama açıklamasının rolünü ve önemini" açıklamak için hazırladık.
Arama açıklamalarının, Google tarafından artık gereksiz olduğunu ifade ettiğine dair internet ortamında bir kaç makale yer almakta, ancak bazı SEO uzmanlarının arama açıklamalarının bir makale için çok önemli olduğunu ifade etmekte.
Özellikle yeni blog yazmaya başlayanlar için arama açıklamasının kullanılması veya kullanılmaması arasındaki kargaşa oldukça kafa karıştırıcı bir durum.
Arama açıklamaları ayrıca meta açıklaması (mate etiketi) olarak da bilinir, çünkü bu açıklamalar meta etiketleri ile görüntülenir. Basit bir şekilde söylemek gerekirse, arama açıklamaları blog yayın içeriğini tanımlayan kısa bir metin parçasıdır.
Arama açıklamaları, sosyal medyada paylaşımların yanı sıra, arama sonuçlarında yayın/yazı başlığının hemen altına kısa bir açıklama olarak yer alır.
Blog içerik açıklamasını kısa, alakalı ve okunmasını kolay hale getirerek, ziyaretçilerin gönderi bağlantınızı tıklayıp tıklamayacağına karar vermesine olanak tanır.
Özellikle arama sayfalarında, arama motoru ziyaretçinin arama anahtar kelimesiyle kayıt sayfasında daha alakalı içerik bulamazsa metadan gelen arama açıklamaları görüntülenir.
Arama açıklamaları, arama sayfalarındaki sıralamanın belirleyicileri değildir, ancak arama açıklamaları, arama sayfalarındaki birçok sıralama faktörünün bir parçasıdır. Tabii ki arama sayfasındaki sıralamanın belirleyicileri yazının içeriğidir.
Özellikle Google için, bu sürenin sonunda Google robotları, javascript dosyalarını, css'yi ve elbette HTML'yi okuyabilmek de dahil olmak üzere sayfanın içeriğini daha akıllıca okuduktan sonra, Google, arama sonuçları sayfalarında arama açıklamaları olarak görüntülemek için anahtar kelimeleri bulmak için daha alakalı olan snippet'leri arayabilir. Bulunan anahtar kelimelere bağlı olarak, ilgili sayfa içeriğinden veya meta açıklamadan faydalanabilir.
Bu yüzden Google artık bir arama açıklamasına ihtiyaç duymuyormuş gibi olabilir, çünkü Google açıklamayı içerik sayfasından da alabilir.
Öyleyse, buradan anlaşılması gereken, arama ile ilgili hiçbir anahtar kelime yoksa, arama açıklamalarının arama sayfalarında görünmemesi, arama sayfalarında arama açıklamalarına öncelik verildiği anlaşılmalıdır. Yani içeriğinize ait bir arama açıklaması yoksa ve arama motoru sayfa içeriğinizde de anahtar kelime çekmiyorsa, önceliği arama açıklamasına vermiş demektir.
Ancak, arama sayfalarının aksine, içerikleri sosyal medyada paylaşmak, arama açıklamalarını yazı açıklamaları olarak alır. Arama açıklaması yoksa, sayfadan okunan metni alır.
Yani şimdi blogcular tarafından takip edilecek 2 yol var:
- Arama açıklamalarını kullanmamak; çünkü Google, sayfaları okumakta son derece akıllı robotlara sahip, böylece arama anahtar kelimelerinizle eşleşen yayınların içeriğinden açıklamalar alabilir. Ancak, Facebook, Twitter ve diğer sosyal medyada hesaplarında paylaşılan yayınların arama açıklamaları görünmeyecek yada tam bir açıklamaya sahip olamayacak.
- Arama açıklamalarını kullanmak, arama sayfasında mutlaka görünmese de, iyi görünecek ve sosyal medyada paylaşılan yayınların açıklaması için yaptığımız açıklamalarla eşleşecektir.
Şimdi sadece hangi yolu izleyeceğinizi düşünün. Bir arama açıklaması kullanmak için ikinci seçeneği tercih ederseniz, arama açıklamasını yazının içeriği ve arama anahtar kelimeleriyle daha alakalı yapmış olursunuz. Arama açıklamasında alakalı anahtar kelimeler kullanın, ancak aşırı anahtar kelimeler kullanmayın. Ziyaretçilerin yayın bağlantılarınızı tıklamasını sağlayan ziyaretçiler tarafından okunması kolay bir arama açıklaması oluşturun.
Arama açıklamasını 50 ile 300 karakter arasında kısa oluşturun (varsayılan olarak arama motoru 160 karakterlik bir açıklama görüntüler), arama açıklamasına dahil olan kısa açıklama, yayın içeriğinin tümünü göstermez.
Şimdi, bu arama açıklaması hakkındaki bilgiler düşüncelerinizi daha da netleştirdi mi?
Evet mi? Peki o zaman, öyleyse meta açıklama kodunun blog'unuzun tema editör sayfasında bulunan meta etiketleri arasında olup olmadığını kontrol edin. Aksi takdirde, arama motorları oluşturduğunuz içeriklerin arama açıklamasını göstermez ve bu konudaki SEO çalışmalarınız hiç bir işe yaramaz.
Yorum Gönder