En İyi Blog Teması Seçimi Nasıl Yapılır? - Blog temaları, blog içeriklerini görüntülemek ve en iyi blog sitelerinden birini oluşturmak için en önemli unsurlardan biridir. Blog teması kadar bir blogdaki makalelere yani içeriklere erişilebilir olması ve sayfaların yüklenme hızı da önemlidir.
İyi bir tema, yüklenme hızı ile blog okuyucularına daha rahat bir gezinme imkanı sunar. Bu özelliklere sahip blog siteleri ziyaretçiler tarafından çok beğeniliyor ve ziyaretçiler için "en iyi blog sitesi" olarak adlandırabiliyor. Böylece bazı bilgilere ihtiyaç duyduklarında blog sitesini tekrar ziyaret ediyorlar.
Ek olarak, tema bir blogun SEO'su üzerinde de çok etkilidir. Aranan veya istenilen özelliklere sahip bir blog teması bulmak çok zor. Özellikle de ücretsiz olarak web sitelerinde dağtılan blog temaları ile iyi bir blog sitesi oluşturmak neredeyse imkansız bir durum. Acemi olarak adlandırdığımız blog kullanıcıları (yeni blog kullanıcısı) bu tür hatalara çok fazla düşmekte, ancak iyi bir blog sitesi oluşturmanın en iyi yolu öncelikle bir plan yapmak ve blog temasını tasarlamaktan geçer.
Ücretli olarak adlandırdığımız blog temaları ise SEO uyumlu ve blog sitelerinin geliştirilmesine çok yardımcı olmakta.
Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, sadece görüntü itibariyle bir tema seçmek çok doğru bir seçim yapıldığı anlamına gelmez. Blog okuyucularının rahat bir şekilde içerikleri okuması ve sayfalar arasında rahat bir şekilde dolaşımını sağlayan bir tema bulunmalı.
Sadece bu kadar bilgi ile bitmiyor. Ayrıca; Google, Yahoo, Bing ve Yandex gibi arama motorları ile eşleşmesi gerekir. Yani arama motorları SEO'su ile de uyumlu olması gerekir.
Blog sitelerinin gelişmesine sadece görünüm tek başına yeterli olmaz. Yukarıda saydığımız özelliklere sahip bir blog teması kullanıldığı zaman, özellikle ziyaretçi çekme konusunda blog sitesinin gelişmesine yardımcı olur. Buradan anlaşılması gereken, blog sitelerinin gelişmesine etki eden unsurların iyi bir blog teması, arama motorları, içerikler ve SEO'nun bir bütün olarak düşünülmesidir.
İyi bir blog teması seçmenin ipuçlarını ve yollarını daha detaylı inceleyelim:
Duyarlı Blog Teması
Duyarlı blog teması; farklı ekran boyutlarına sahip cihazlar ile blog sitesine erişim sağlandığında, blog görünümünün cihazların ekran boyutlarına uyumlu olarak yanıt verebilmesi anlamına gelir. Bir blog teması seçimi yapıldığında, duyarlı olup olmadığına dikkat edilmeli. Böylece, bir bilgisayar veya akıllı telefon kullanarak blog sitesine erişildiğinde görünüm otomatik olarak ayarlanacaktır.
Temanın tüm ekranlar için yanıt verip vermediğini kontrol etmek için, Responsinator sitesini kullanabilirsiniz.
Basit ve Ziyaretçiler için Kullanımı Kolay Bir Blog Teması
Blog teması seçiminde önemli olan unsurlardan biri de temanın basit bir görünüme sahip olması ve ziyaretçiler için kolay bir kullanıma sahip olması gerekir.
Ziyaretçilerin kendilerini rahat hissetmelerini sağlayacak bir blog tema da diyebiliriz.
Bu özelliklere sahip temalar genellikle basit ve hoş bir görünüme sahiptir. Ziyaretçilerin blog sitesini anlamalarını ve basit bir navigasyon ile neyi nerede bulabileceklerini sağlar.
Basit ve kullanışlı bir blog temasının sahip olması gereken özelliklere ek olarak, eksiksiz ve hatasız bir veri yapısına da sahip olması gerekir. Blog sitelerinin veri yapısını test etmek için Google Yapısal Veri Test Aracı'nı kullanın.
Hızlı Yüklenen Blog Teması
Bir blog tema seçiminde önemli olan özelliklerden biri de temanın yüklenme hızıdır. Yüklenme hızı, blog ziyaretçilerini büyük ölçüde etkiliyor, bu nedenle yüklenme hızı kalitesi 90-100 arasında olan bir tema seçimi yapılması gerekir. Google, sayfa yüklenme süresinin 3 saniyeyi aşması dumunda ziyaretçilerin neredeyse yarısının web sitesini veya blogu terk edeceğini bildiriyor. Bu nedenle, yüklenme hızı, doğru tema seçme kriterlerinden biridir.
Bir çok ziyaretçi, sayfa yüklenme hızı yavaş olan bir sitenin yüklemesini uzun bir süre beklemez ve başka bir siteyi ziyaret etmeye çalışır. Bu siz olsanız da.
Yüklenme hızı kalitesi iyi olan bir tema, arama motoru sıralamasını da etkiler. Kullanılan temanın blog sitesi için olumlu bir etki oluşturması için temanın yüklenme hızına gerçekten dikkat edilmeli.
Blog temasının yüklenme hızını test etmek için Google PageSpeed Insights'i kullanabilirsiniz.
SEO Uyumlu ve SEO Puanı Yüksek Blog Teması
Bir tema seçerken, aynı zamanda SEO skoruna dikkat edilmeli. Bugün her ne kadar SEO puanlarının artık önemli olmadığını söylense de SEO web siteleri için hala çok önemlidir. Çünkü SEO tema iyileştirmelerinin (optimize) yanı sıra blog sitelerinin arama motorlarında gelişim göstermesini de sağlar.
İyi bir blog temasının kabul edilebilir SEO puanı %80 ile %100 arasında olması gerekir.
Sonuç
Bir tema seçimi yaparken, yukarıda açıkladığımız çeşitli kriterlere sahip olan bir temayı tercih etmenizi öneririz. Web üzerinde paylaşılan ücretsiz blog temalarının tamamı bu söylediğimiz kriterleri sağlayacak özelliklere sahip olmayan temalar. Ücretli temalar ise ücretsiz temalarda olmayan ve bahsedilmemiş özelliklere yani yukarıda saydığımız kriterlere sahip blog temalarıdır.
Blog teması seçmek için bir çok ipucu ve yol vardır. Önemli olan, blog sitesine gelen ziyaretçilerin uzun süre zaman geçirmesini sağlamak. Kaliteli bir blog teması hem görünümü hem de kullanımı ile ziyaretçileri kendine çeker. Çünkü blog sitesinin ne kadar kaliteli olduğunu gösterir.
Meta etiketleri ve veri yapısı bozuk olan temalar her zaman sorun çıkarır. SEO uyumluluğu sadece anahtar kelimeler veya açıklamalardan ibaret olduğu anlaşılmamalı. Meta etiketlerinin ve veri yapısının doğru ve düzgün bir şekilde tema kodlarına entegre edildiği çok önemlidir. Çünkü arama motorlarının blog sitesindeki tüm öğelerin ne olduğunu bilmesi gerekir. İşte SEO uyumlu bir blog temasında olması gereken can alıcı özellikler bunlardır.
Bu yazımızda sizlere yardımcı olabilmek için bir blog teması seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve iyi bir blog teması nasıl seçileceğini anlatmaya çalıştık. Bir blog temasında olması gereken özellikleri paylaştık, ancak bu özellikler olmasa da bir blog açılabilir ve yönetilebilir. Hatta iyi bir arama motoru sıralaması da alabilir.
Bir yapboz oyununu düşünün! bir parça eksik olsa da ne olduğunu anlayabilirsiniz. Fakat her parçanın ayrı bir değeri ve yeri olduğunu da unutmayın.
Yorum Gönder